Uitvaartleider tel: 0591 - 611 146 (24 uur per dag bereikbaar).
Uitvaartvereniging 'Het voormalig kerkdorp' Vlagtwedde-Bourtange
Wat doet en regelt de uitvaartverzorger?
CHECKLIST NA OVERLIJDEN
- Waarschuw een arts. Deze zal een verklaring van overlijden afgeven.
- Meld het overlijden bij een uitvaartverzorger, DLE is dag en nacht bereikbaar: 0591- 611146. DLE regelt voor u de eerste zaken zoals het vervoer van het stoffelijk overschot, en de opbaring thuis of in het rouwcentrum.
- Leg kleding klaar voor de overledene.
- Ga na of er een donorcodicil in ingevuld.
- Ga na of er een uitvaartverzekering is afgesloten.
- Trouwboekje of paspoort klaarleggen, in verband met persoonsgegevens voor aangifte van overlijden.
- Ga na of er een testament is. De overledene heeft daarin wellicht wensen kenbaar gemaakt ten aanzien van de uitvaart. Alle testamenten staan geregistreerd bij het Centraal testamentenregister in Den Haag.
- De uitvaarverzorger krijgt het uittreksel uit het overlijdensregister (akte van overlijden) en het verlof tot begraven of cremeren. Het uittreksel uit het overlijdensregister krijgt u na de uitvaart overhandigd, de originele akte van overlijden blijft bij de Burgerlijke Stand.
- De Burgerlijke Stand geeft het overlijden door aan de belanghebbende instanties (Sociale Verzekeringsbank, Belastingdienst, de grote pensioenfondsen, het UWV, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, Onroerendezaakbelasting WOZ, afvalstoffenheffing en rioolrecht)
- Verstuur de rouwbrieven op de dag van het overlijden of de dag erna. Het drukken van de kaarten kan door DLE verzorgd worden in de eigen drukkerij.
- Noteer de saldo's van de bankrekeningen van de overledene op de datum van overlijden.
- Licht de werkgever in of zet de uitkering stop.
- Neem contact op met de notaris indien er een testament is opgesteld. De notaris kan indien nodig een verklaring van erfrecht opstellen en een boedelvolmacht.
- Het is handig om de bank- en/of giroafschriften van het jaar voorafgaand aan het overlijden in te kijken. Dit geeft een beeld van de betalingen, en daarmee van de achterliggende instanties, bedrijven en organisaties die bericht moeten worden.
- Ga na welke (spaar)rekeningen er zijn, vergeet ook eventuele internetrekeningen niet.
- Ga na welke verzekeringen uitkeren.
- Informeer instanties, zoals verzekeringsmaatschappijen en de ziektekostenverzekeraar over het overlijden.
- Kijk welke schulden er zijn, zoals belastingschuld, hypotheek of uitvaartkosten.
- Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende financiële tegemoetkoming mogelijk, bijvoorbeeld: aanvullende sociale uitkering, tegemoetkoming studiekosten, verlaging belastingtarieven, huursubsidie, korting alleenwonenden op gemeentelijke lasten, pensioen.
- Blijven er minderjarige kinderen achter, regel dan zaken als voogdij, kinderbijslag, kinderopvang en/of gezinshulp.
© Uitvaartvereniging Het Voormalig Kerkdorp. Alle rechten voorbehouden. -
Statuten -
Disclaimer